Cultivarea salciei energetice în România este atractivă pentru firmele germane, deoarece condiţiile climatice permit obţinerea unor culturi mai mari decât în ţări cu tradiţie în domeniul acestei culturi, precum Suedia.
Compania cu capital german Agrifarm derulează o investiţie complexă de acest tip în sudul Olteniei (Întorsura Radovan, pe drumul care leagă Craiova de Calafat), constând din plantaţii energetice pe 15.000 ha. Viitoarele investiţii, estimate la peste 200 de milioane de euro, ar urma să cuprindă o centrală electrotermică şi o fabrică de peleţi.
Culturi importante de salcie energetică sunt şi la Ghilad, judeţul Timiş. Aici firma germană Rebina Agrar va construi prima uzină din ţară în care se va produce curent din această plantă.
Salcia energetică, Salix viminalis, este o plantă nepretenţioasă, care creşte în zonele reci, cu sol umed, ajungând la producţii de 60 de tone la hectar. Viteza de creştere a plantei poate fi, în zilele de vară, şi de 3 centimetri zilnic. Din lemnul ei rezultă biomasa care se poate utiliza drept combustibil în centralele pe peleţi. Investiţia pentru un hectar este de circa 2.000 de euro şi ea se recuperează în totalitate, după un an şi jumătate de la sădirea butaşilor de salcie energetică.