Quantcast
Channel: Roman in Germania » Germani în România
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Hamburger Abendblatt despre situaţia din România: mânie populară, lupte de stradă, un preşedinte cu „declaraţii rasiste şi cu tentă sexuală”

$
0
0

UDPATE.  Cotidianul german „Hamburger Abendblatt” prezintă pe larg, în ediţia sa din 17 ianuarie, protestele din România dar şi contextul în care acestea s-au declanşat, punctând şi câteva aspecte referitoare la situaţia economică din ţara noastră şi conturând totodată un profil al preşedintelui Băsescu, care a avut în trecut „declaraţii rasiste şi cu tentă sexuală”. Întreprinderile profitabile ale statului trebuie privatizate, mai spune ziarul german.

Cotidianul german „Hamburger Abendblatt” descrie atmosfera din Bucureşti, cu magazine jefuite, maşini incendiate şi zeci de răniţi, fără a pune însă accentul pe dovezile de violenţă ale „ultraşilor”, aşa cum a făcut presa românească.

Ziarul german arată că „mânia populară” este îndreptată împotriva măsurilor de austeritate, dar şi împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Această mânie este demonstrată prin miile de oameni care ies pe stradă în Bucureşti dar şi în alte oraşe – Timişoara, Craiova, Cluj (Klausenburg), Deva, Hunedoara, Arad, Focşani, Satu Mare, Ploieşti, Târgovişte, Braşov şi Iaşi.

„Hamburger Abendblatt” notează că „demonstranţii” au aruncat cocktailuri Molotov şi sticle incendiare, că au devastat magazinele şi au rupt pietre din pavaj, scandând „Mincinoşilor, mafioţilor!”, fără a face însă delimitarea între protestatarii paşnici şi aceşti indivizi cu feţele acoperite. La un moment dat, semnatarul articolului menţionează însă că printre manifestanţi se află mulţi studenţi, dar şi vârstnici care nu-şi pot permite nici măcar medicamentele. Ziarul continuă cu bilanţul violenţelor: 60 de oameni răniţi, dintre care patru poliţişti, 23 de persoane ajunse la spital.

Stilul autoritar al preşedintelui, corupţia şi Guvernul sunt motive ale protestelor

Printre motivele care ar fi determinat protestele, menţionate de „Hamburger Abendblatt”, se numără: stilul perceput ca fiind tot mai autoritar al preşedintelui Traian Băsescu, corupţia din ţară precum şi măsurile luate de cabinetul Emil Boc – îngheţarea pensiilor, scăderea salariilor funcţionarilor publici cu 25% şi creşterea TVA –, toate săvârşite pentru a îndeplini cerinţele Fondului Monetar Internaţional.

„Întreprinderile de stat profitabile ar trebui privatizate, iar cele nerentabile – să fie pur şi simplu închise”, mai scrie cotidianul german. Aceeaşi sursă mai precizează că, deşi România este încă afectată de urmările crizei financiare, premierul Boc vrea să pregătească ţara pentru introducerea monedei euro în 2015.

Raed Arafat – lăudat, Traian Băsescu – criticat

“Hamburger Abendblatt” pomeneşte şi de încercarea de a reforma sistemul sanitar, ca şi despre retragerea proiectului de lege, explicând şi modul în care a plecat de la Ministerul Sănătăţii Raed Arafat (“un medic palestinian născut în Siria şi cu paşaport românesc”, care a făcut să funcţioneze SMURD), în urma jignirilor preşedintelui Traian Băsescu.

În timp ce cuvintele „Unul trebuie să plece” s-au întors împotriva preşedintelui, Arafat a fost susţinut de 100.000 de români în grupul pentru salvarea SMURD (ziarul nu menţionează că această susţinere a constat în click-urile de pe reţeaua de socializare Facebook).

Pentru Raed Arafat sunt folosite cuvinte pozitive: popular, capabil (o caracterizare destul de neutră, dacă o comparăm cu cea emisă de postul de televiziune ARD, care l-a caracterizat pe  Arafat ca fiind „foarte iubit”, un adevărat erou, susţinându-şi această descriere prin declaraţiile unor demonstranţi).

Preşedintele Traian Băsescu este prezentat şi el pe scurt: preşedinte din 2004, căpitan de meserie şi fostul primar al Bucureştiului. După părerea unor demonstranţi, este tot mai accentuată tendinţa sa de a interveni autoritar în ministerele de resort, despre care nu ştie prea mult. În aprilie 2007, Parlamentul României a încercat să-l suspende din funcţie, acuzându-l de „încălcări constituţionale” şi de „aplicarea arbitrară a legii”.

Mai mult decât atât, Băsescu s-a remarcat prin replici rasiste şi cu tentă sexuală (împotriva  femeilor), mai arată cotidianul german.

Referendumul pentru demiterea sa nu a reuşit, iar Băsescu a câştigat la limită alegerile din 2009. El doreşte să facă rolul preşedintelui unul mai puternic, în detrimentul Parlamentului, precizează aceeaşi sursă.

Cum au mai fost reflectate în presa germană revoltele de stradă din România?

Televiziunea germană ARD a minimalizat pentru început proporţiile revoltelor din România, anunţând pe site-ul său prezenţa în stradă doar a câtorva sute de protestatari, în loc de câteva mii (ştirea a fost dată duminică noaptea, după a patra zi a demonstraţiilor). Doar că la ştirile din ţară cifra pomenită a fost de peste 1.000 de persoane, numai în Bucureşti. Ziarele româneşti anunţau însă mii de protestatari în Capitală, numai numărul jandarmilor fiind de câteva sute.

Între timp, această televiziune a reconsiderat numărul manifestanţilor şi a consemnat extinderea revoltelor de stradă, pe fundalul nemulţumirii generale a populaţiei.

Demonstraţii în Bucureşti şi în alte oraşe. Proteste împotriva guvernului în România”, anunţă ARD  pe site-ul său,  afirmând că oamenii din Bucureşti au cerut noi alegeri şi plecarea lui Băsescu. În alte oraşe precum Timişoara protestele au vizat reducerile salariale, impozitele mari, clientelismul şi corupţia, mai scrie pe site-ul său postul german de televiziune.

Potrivit aceleiaşi surse, în Bucureşti printre demonstraţi s-au amestecat huligani din fotbal, protestul paşnic transformându-se într-unul cu acte de violenţă, „în jur de 100 de protestatari (majoritatea mascaţi) atacând poliţia cu pietre, petarde şi bombe fumigene”.

ARD mai spune că mai mulţi poliţişti şi demonstranţi sunt răniţi, în urma unor ciocniri care au avut loc sâmbătă la Bucureşti: „Patru poliţişti şi un cameraman al unui post privat de televiziune au fost răniţi de pietrele demonstranţilor”.

Acesta explică cum protestul a pornit de la solidaritatea cu personalul de asistenţă medicală, ca protest împotriva anunţate reforme din Sănătate.

În ciuda celor scrise pe site, în emisiunea de ştiri (Tagesschau) ARD a anunţat că este vorba de mai mult de 1.000 de demonstranţi în Bucureşti, şi că protestele se desfăşoară fără control. Guvernul s-a întâlnit într-o reuniune de criză, în timp ce protestanţii cer încetarea măsurilor de austeritate propunse de guvern, a mai anunţat ARD.

Der Spiegel: Protest împotriva măsurilor de austeritate

Spre deosebire de ARD, săptămânalul german „Der Spiegel” anunţă proteste la care au participat mii de oameni, în toată ţara. Jurnaliştii germani se referă la extinderea protestelor din Bucureşti împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a măsurilor de austeritate impuse de guvern: „Mii de oameni au ieşit în stradă la nivel naţional, în capitală şi alte oraşe ale ţării – Timişoara, Craiova, Cluj, Iaşi”.

Protestatarii au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov, forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene, cinci poliţişti fiind răniţi, arată săptămânalul german. Acesta anunţă că guvernul român s-a reunit duminică seara (15.01.2011), într-o reuniune de criză.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10